header.askHiltiTitle

Ankraj Tasarımına İlave Donatıların Etkisi

8 months ago

Ankraj Tasarımına İlave Donatıların Etkisi Nedir? Supplementary Reinforcement Nedir?

ankraj,TS-EN 1992-4,mevcut donatı,supplementary,eurocode 2

826

Günümüzde inşaatlarda beton işçiliğini basitleşirmek, zamandan kazanmak ve/veya hatalı yapılan uygulamalar sebebi ile ankrajların sonradan yapıldığını görmekteyiz. Hatta öyle uygulamalar var ki yüklenicilerin öncelikli tercihleri sonradan yapım mekanik veya kimyasal ankrajlar olmaktadır. Çatı ve cephe bağlantıları, ara kat bağlantıları, mekanik & elektrik ekipman ve taşıyıcılarının bağlantıları ilk akla gelen örnekler olmaktadır. Yapılan çözümlerde bağlantıya ait kontrollerde göçme durumunun genelde beton malzemesinde oluşmaktadır. Ankrajların kalitesi, konumu ve çapında bir miktar değişiklik yapma imkanı olur iken bağlanılan noktadaki betonarmenin kenar ve köşe mesafeleri ile kallınlığı ve kalitesi değiştirilememektedir. 






Eurocode 2 bölüm 4 ile birlikte sonradan uygulanan ankrajların tasarımında betonarme içerisinde yer alan donatı dahil edilebilmektedir.
 

  • Ana malzemede yer alan donatı beton ile alakalı göçme modlarına etki etmektedir.
  • Eurocode 2 bölüm 4 beton kopmasından kaçınmak için yapılan donatı hesabında bir tasarım opsiyonu sağlamaktadır.
  • Sonradan uygulanan ankrajların ilave donatılar ile birlikte yapılan tasarımında mevcut donatıların konumu ve miktarının bilinmesi gerekmektedir.
  • Eurocode 2 bölüm 4 ilave donatıları statik ve sismik yükler etkisi altında dikkate almaktadır.
  • İlave donatıların detayları Eurocode 2 Bölüm 4; 6.4 ve 7.2 inci kısımda yer almaktadır. 



Eurocode 2 Bölüm 4 betonarme içerisine yerleştirilen ilave donatı etkisini hesaplarda dikkate almakla birlikte belli sınırlandırmalar ve koşullar getirmiştir. Tanımlanabilen nervürlü donatının çapı 16mm ve akma dayanımı 600N/mm² ile sınırlandırılmıştır. 



Sadece beton kopma alanı içerisine girebilen donatılar hesaplarda dikkate alınabilmektedir. Göçme beton parçalanması veya kopması ile oluyorsa donatı etkilidir. Göçmenin sıyrılma veya çelik kopması ile oluştuğu durumlarda donatının bir etkisi yoktur. 




İlave donatının etkisi çekme veya kesme yükü etkimesi durumları için ayrı bir şekilde ya da birlikte etkimesi durumu için kontrol edilmektedir. Sadece çekme yükü etkimesi durumunu incelemek istersek;








Sadece kesme yükü etkimesi durumu için; 



Kesme ve çekme yüklerinin etkileşimli olması durumu için incelemek istersek;



 
 
Kanyakça:
 

  1. Eurocode 2 Bölüm 4 ( EN 1992-4 )
  2. Eurocode 2 Bölüm 1-1 ( EN 1992-1-1 )

comments.noComments

comments.firstToComment

Content is loading