header.askHiltiTitle

Yapısal Olmayan İnşai Uygulamalarda Askılama Sistemleri İçin Yaratıcı HILTI Çözümleri

8 ay önce

yapısal olmayan bağlantı,sismik askılama

926

YAPISAL OLMAYAN İNŞAİ UYGULAMALARDA ASKILAMA SİSTEMLERİ İÇİN YARATICI HILTI ÇÖZÜMLERİ


Yapısal olmayan elemanlarda askılama sistemleri, Bir binanın deprem sırasında ana güvenlik açıklarından biri olabilir. Eğer uygun şekilde tasarlanmamış ve doğru bir şekilde imal edilmemiş ise, onarım maliyetleri yapısal elemanların güçlendirme maliyetlerini aşabilir.

Hilti, yapısal olmayan elemanların sismik şartlar altındaki dayanımlarının artırılması konusundaki araştırmalara ve ürün geliştirmelerine yüksek hacimde yatırım yapmaktadır. Bunlar, kamu ve ticari binalardaki (hastaneler, alışveriş merkezleri, oteller, okullar) teknik uygulamaları ve Enerji & Endüstri (ilaç endüstrisi, veri merkezleri, otomotiv ve enerji sektörü) çözümleri daha verimli hale getirmek için yapılan araştırmalardır. Daha verimli, daha güvenli sistemler oluşturan ve daha uygun maliyetli çözümler üreten Hilti, sismik askılama uygulamalarınızda çözüm ortağınız olmaya devam etmektedir.

 Hilti Sismik Askılama Sistemleri, hafif ve ağır askılama, havalandırma ve elektrik sistemleri için kullanılabilir. Sismik askılamalarda üç tip askılama yöntemi vardır: halatlı sismik askılama, rod ile sismik askılama ve rijit sismik askılama. 

Halat, rod ve rijit sismik askılama

Hilti Modüler Sismik Askılama Sistemleri, verimlilikte ortalama 50% artış sağlayan, sismik mafsal çözümlerini içermektedir. Örnek olarak, yeni geliştirilen MTS-AP adlı ürünümüz; çalışanın rahatça erişebilmesi, kolay kurulum ve konumlandırma ile verimlilik artışı sağlamaktadır. Rahat erişebilme, kurulumunda el aletlerinin kullanılmasına olanak sağlayarak üretkenliği de artırır. 

Halat ve Rod Askılama Güçlendirme Mafsalı

MTS-AP

Hilti Modüler Sismik Askılama Sistemleri, yeni geliştirilmiş MTS-HR’yi kullanarak önceden yapılmış askılama sistemlerini güçlendirme imkanı sağlar. Bu yeni sismik mafsal, hem halat hem de rod ile sismik askılama uyumluluğu sayesinde; inşaatta esneklik imkanı sağlar, bu da onu mevcut uygulamalarınızı sismik çözüm ile güçlendirmeniz gerektiğinde iyi bir seçenek haline getirir.

Halat ve Rod Askılama Güçlendirme Mafsalı

MTS-HR

Hilti Modüler Sismik Askılama Sistemleri, Hilti MQ ve MW modüler sistemleri ile uyumluluğu sayesinde ekstra kolaylık sağlar. 

MTS ve MW sistemlerinin birlikte kullanıldığı, sismik askılama sislemi ile havalandırma uygulaması

Hilti sismik ürün portföyü, yazılım ve mühenidislik hizmetleri ile desteklenmektedir. Hilti mühendisleri en güncel standartlara ve yönetmeliklere uygun sismik tasarım çözümleri sunmaya yardımcı olurlar (TBDY 2018, Eurocode 8, NTC 2018).

 Yapısal olmayan elemanlar üzerindeki sismik etki, TBDY- 2018 “Bölüm 6: Deprem Etkisi Altında Yapısal Olmayan Bina Elemanlarının Tasarım Esasları” kısmına göre hesaplanır.

 Eleman veya donanımın ağırlık merkezine yatay olarak etkiyen ve eleman veya donanıma etkiyen eşdeğer deprem yükü Fie aşağıdaki bağıntı ile tanımlanır:

Burada me eleman veya donanımın çalışır durumdaki kütlesini, Aie DD-2 deprem yer hareketi altında i’nci kattaki eleman veya donanımın döşemeye bağlandığı bölgeye etkiyen en büyük toplam ivmeyi, Be eleman veya donanıma uygulanan büyütme katsayısını, Re eleman veya donanım için tanımlanan davranış katsayısını ifade eder. Be ve Re katsayıları, yapısal olmayan mimari elemanlar için Tablo 6.1’de, mekanik ve elektrik donanım için ise Tablo 6.2’de verilmiştir.

 Herhangi bir i’nci katın eleman veya donanımın bulunduğu konumunda, ilgili doğrultuda hesaplanan mutlak ivme değeri Aie aşağıdaki formüle göre hesaplanacaktır.

Burada Tp , binanın gözönüne alınan deprem doğrultusunda hakim doğal titreşim periyodudur. R ise üst yapı hesaplarında tanımlanan taşıyıcı sistem davranış katsayısıdır. ui ise göz önüne alınan deprem doğrultusunda binanın i’nci katında azaltılmış deprem yüklerine göre hesaplanan yatay yerdeğiştirmedir.


Fie aşağıda verilen değerden daha küçük alınmayacaktır.

Bununla beraber eşdeğer deprem yükü, birbirine dik iki yatay deprem doğrultusunda ayrı ayrı olmak üzere, eleman veya donanımın sabit yükü, elemanın taşıdığı servis yükleri ve (±0.3me ISDSg) büyüklüğünde düşey eşdeğer deprem yükü ile birlikte uygulanacaktır.

Daha fazla ayrıntı için mühendislerimize doğrudan ask.hilti.com.tr adresinden soru sorabilir, makalelere ulaşabilir, webinarlarımızı izleyebilirsiniz. 



comments.noComments

comments.firstToComment

Content is loading